Imbir dla zdrowia i urody

0 26

Imbir najczęściej kojarzy nam się z rozgrzewającą zimową herbatą lub przyprawą wykorzystywaną w daniach kuchni azjatyckiej. Nadaje również niepowtarzalny aromat ciasteczkom korzennym czy rodzimym piernikom. Ale imbir to nie tylko przyprawa. Korzeń tej rośliny od wieków jest wykorzystywany jako środek leczniczy na rozmaite dolegliwości, począwszy od podnoszenia odporności po walkę z cellulitem. Sprawdź, jakie jeszcze zastosowanie ma imbir!

Imbir na przeziębienie i nie tylko

Imbir jest skutecznym środkiem rozgrzewającym organizm. To działanie jest szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na sezonowe infekcje. Imbirowi przypisuje się właściwości wspierające odporność, antywirusowe i ogólnie wzmacniające. W formie płukanki łagodzi także bóle gardła. Często jest też składnikiem preparatów na dolegliwości reumatyczne.
Wiele mówi się o właściwościach imbiru zwiększających ukrwienie mózgu, dlatego zalecany jest osobom uczącym się i pracującym umysłowo. Roślina ta doskonale wspomaga koncentrację i zdolność zapamiętywania. Warto więc zamiast po kolejną filiżankę kawy sięgnąć po korzenną herbatę lub orzeźwiający napój z imbirem – w zależności od pory roku.
Imbir świetnie radzi sobie też z nieprzyjemnym zapachem z ust. Aby zamaskować nieświeży oddech, należy żuć świeży korzeń. Jednak nie poleca się tego sposobu osobom o wrażliwych kubkach smakowych. Świeży imbir ma ostry i wyrazisty smak.
Korzeń imbiru jest także uważany za skuteczny środek przeciw mdłościom, dlatego poleca się go w przypadku choroby lokomocyjnej czy morskiej.
Mimo licznych właściwości leczniczych imbir nie jest dla każdego. Mogą na niego źle reagować osoby cierpiące na refluks i nawracającą zgagę. Nie jest także wskazany dla kobiet w ciąży. W przypadku braku przeciwwskazań warto pamiętać o cennych właściwościach tej rośliny i włączyć ją do codziennego menu.

Imbir na odchudzanie i cellulit

Od jakiegoś czasu jest głośno na temat właściwości odchudzających imbiru. Dietetycy podkreślają, że  ma moc przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej, a także właściwości detoksykujące. Imbir jako środek odchudzający stał się szczególnie popularny za sprawą gwiazd Hollywood i celebrytów. Wypicie rano szklanki wody z imbirem i sokiem z cytryny pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że samo picie tej mikstury nie przyniesie efektów, jeśli nie połączymy tego z dietą i wysiłkiem fizycznym. Najlepiej pić taki napój pół godziny przed planowanym treningiem, pomoże podkręcić metabolizm i spalić tkankę tłuszczową. W zimie ta mikstura po podgrzaniu może zastąpić rozgrzewającą herbatę, natomiast w lecie przygotowana na zimno, sprawdzi się jako pyszny, orzeźwiający napój.
Imbirowi przypisuje się też właściwości antycellulitowe, dlatego często jest składnikiem kosmetyków zwalczających pomarańczową skórkę.
Dodatkowo imbir doskonale wspomaga proces trawienia. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspiera pracę wątroby i zapobiega wzdęciom, pomagając uzyskać efekt płaskiego brzucha.

Jak wybierać imbir?

Aby skorzystać z cennych właściwości imbiru, poleca się stosowanie go w formie nieprzetworzonej. Imbir marynowany traci część swoich wartościowych składników, natomiast dżem z imbiru zawiera w składzie spore ilości cukru.
Kupując korzeń imbiru, należy zwrócić uwagę na skórkę – powinna być gładka i lekko błyszcząca. Skórka pokryta plamami i przesuszona świadczy o tym, że korzeń jest nieświeży.

Koktajl pomarańczowo-ananasowy z imbirem

Składniki:

– 1 średnia pomarańcza,
– 2 plastry ananasa,
– 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
– 1 szczypta kurkumy.
Obierz pomarańczę i zmiksuj wszystkie składniki przy użyciu blendera.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.